Журналист - Интернет портал студената новинарства

Switch to desktop Login

djurictami

djurictami

Драмска секција гимназије “Светозар Марковић” из Ниша у сарадњи са Амбасадом САД и Факултетом драмских уметности у Београду, у петак је, на овом факултету, извела представу „Трамвај звани жеља“.

Чувену драму Тенесија Вилијемса, глумци су извели на јужњачком америчком акценту и изазвали овације у сали са 200 попуњених седишта. Представи је присуствовао и амерички амбасадор Мајкл Кирби, са мајком и супругом. Амбасадор Кирби похвалио је таленат и интерпретацију нишких гимназијалаца: „Није лако пред публиком стајати и говорити на језику који вам није матерњи. С друге стране, све је изгледало тако природно и тако опуштено, чак је и главни глумац звучао боље од Марлона Бранда!“

Главне улоге тумаче Јелена Владејић као Бланш Дибоа, Михаило Светозаревић игра Стенила Ковалског, а Марија Стефановић нашла се у улози Стеле Ковалски. Споредне улоге припале су Страхињи Премовић, Даши Ђорђевић, Ђорђу Петровићу, Алекси Босковићу, Лази Костићу и Станислави Николић.

Ученици су припремали комад од децембра прошле године, уз помоћ професорке енглеског језика Душице Симић, која сматра да оваква култна дела едукују и подстичу младе на размишљање: „Деца се у стварном животу суочавају са породичним насиљем, са проблемима хомосекусалности и разним другим стварима, и мислим да је много пријало и њима самима да остваре неки свој став о животним недаћима,“ додаје Симић.

Ученици су представу већ изводили, након мајских поплава, у Народном позоришту у Нишу. Сав приход дат је Техничкој школи из Параћина.

Драма „Трамвај звани жеља“, написана 1947. године, добитник је Пулицерове награде. У њеној екранизацији, главне улоге су тумачили Марлон Брандо и Вивијен Ли.

Изложба „Пинг понг“, коју чине двадесет дела српских и америчких уметника отворена је у четвртак у резиденцији америчког амбасадора у Београду Мајкла Кирбија, као део програма "Уметност у амбасадама", који подржава Стејт департмент.

„Изложба представља модеран приказ идеје о покрету, о људима који се стално селе,  њиховим сећањима и успоменама. То је такође дијалог између уметника и њихових дела“, рекла је ауторка изложбе, амбасадорова сестра Лин Мари Кирби, уметница која живи у Сан Француску. Назив изложбе је инспирисан причом њене рођаке Наталије Павловић, која је у башти породичне куће у Београду, имала сто за пинг понг. „ Око тог стола су се окупљале комшије и играле пинг понг. Кућа је у доба Титове владавине срушена, на њеном месту је подигнута зграда, породица је добила стан у тој згради, а сто за пинг понг су поставили на кров и тако наставили традицју дружења са комшијама. Јако ми се допала та идеја да пинг понг показује размену, а чињеница је да је пинг понг за мене форма која показује како уметник може да се искаже на овај начин“, рекла је Лин Мари Кирби.

Припрема изложбе трајала је више од годину дана, а у презентацији и истраживању коришћене су мапе, преводи и садржаји интернет претраживача Гугл. Полазна тема свих радова је Београд, као место сећања које је претрпело многе промене током историје, али су приказани и други градови и њихове трансформације.

Међу представљеним ауторима су Ен Шнејк, Александра Грант, Таранех Хемами, Лин Мари Кирби, Жолта Ковача, Џин Финли и Бранислав Николић. Дела су приказна у различитим техникама, која укључују скулптуру, концептуалне видео и аудио радове, традиционалне ликовне изразе и фотографију.

Амерички амбасадор у Београду, Мајкл Кирби истакао је да је изложба организована у оквиру програма „Уметност у амбасадама“, који је покренут шездесетих година прошлог века, а у резиденцији амбасадора у Београду до сада су организоване четири поставке у том циклусу.  "Програм "Уметност у амбасадама" започет је у САД, а имајући у виду да у Америци живи много људи из Србије, желели смо да их анимирамо и да их на неки начин подстакнемо да се врате својим коренима и да истовремено прикажу и везу са Америком", рекао је Кирби.

АМБАСАДОР САД СА СТУДЕНТИМА

Objavljeno u Вести из несвести

Амерички амбасадор Мајкл Кирби одржао је у уторак предавање студентима Економског факултета о различитим аспектима конкуренције.

„Србија заузима претпоследње место по привлачењу страних инвестиција међу земљама југоисточне Eвропе,  на основу извештаја Конференције Уједињених нација о трговини и развоју из 2013. године“, истакао је амбасадор Кирби. Он је додао економска будућност наше државе зависи од примене реформи, повећања бирократске ефикасности, јачања владавине права, борбе против корупције и развоја демократских институција. „Верујем да, уз реконструисану владу, Србија сада има праву прилику да спроведе структурне економске реформе, које ће створити услове за улагање и привлачење страних директних инвестиција у области производње, рударства, енергетике, пољопривреде, информационе технологије и других“.

Амерички амбасадор је додао да је кључ у развоју економије талентована омладина и приватни сектор, посебно покретање сопственог бизниса. „Потребно је креирати пословно окружење у ком ће хиљаде малих и средњих предузећа моћи да се развијају и такмиче, а не да постоји шачица неефикасних фирми које  стагнирају, али доминирају тржиштем.“

Он сматра да је за Србију посебно битно чланство у Европској унији. Оно ће отворити тржишта, омогућити проток робе и услуга и повећати потражњу за радним местима. „Чланство ће ојачати економске везе Србије и њених партнера у ЕУ. Такође, гарантоваће стабилност за инвеститоре, укључујући оне из моје земље, који размишљају да покрену сопствени бизнис овде. Уз то, желео бих да истакнем да српска будућност и конкурентност зависи од интеграције у глобалне институције, као што је Светска трговинска организација.“

Иако се у транзиционом периоду суочава са бројним препрекама, амбасадор је задовољан радом владе, посебно министара финансија Лазара Крстића и министра привреде Саше Радуловића. „Заједно, моја и ваша земља могу да промовишу политичку и социјалну стабилнсот на Балкану. САД напредује у укупној трговини и инвестиционим улагањима са ЕУ, а очекујемо да ће ускоро то бити проширено и на Србију, као будућег члана ЕУ.  Европа, а укључујем и Србију када то кажем, дели историјске, друштвене и културне везе са САД-ом. Грађење тих веза и њихово јачање може побољшати односе између људи у тим земљама“, рекао је Кирби.

ШЕТЊОМ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

Objavljeno u Вести из несвести

Стотине жена обучених у розе мајице прошетало је Кнез Михаиловом улицом како би пружиле подршку женама оболелих од рака дојке и указале на значај раног откривања ове болести.

Велика шетња против рака дојке одржана је у суботу на Тргу Републике, у оквиру кампање "Милион разлога зашто желим свет уз тебе”. Шетњу су организовали компанија Авон и Фонд Б92, уз подршку  Министарства здравља Републике Србије и Америчке амбасаде у Београду. 

Програм је водила глумица Катарина Радивојевић, која се захвалила свима који су дошли да покажу солидарност у борби против карцинома дојке.

На скупу је указано да у Србији годишње од рака дојке оболи 4.000 жена, а умре 1.600. Скоро 40 одсто жена умре од рака дојке већ у првој години живота јер се болест открије у касној фази. Ипак, рак дојке је у 90 одсто случајева излечив ако се открије на време.

“Тренутно се у Србији спроводи организовани скрининг, који има за циљ позивање жена на скрининг, старосне групе од 50 до 69 година старости, на сваке две године. На пример, жену која има 52 године, зовемо сада на преглед, па је опет зовемо за две године и тако пратимо њено здравствено стање. Уколико се деси да она оболи од рака дојке то можемо да дијагностикујемо у раној фази и спроведемо адекватно лечење”, истакла координаторка за скрининг карцинома дојке из института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, др Љиљана Лазић.

“На скрининг се, нажалост, одазива тек трећина наших грађанки”, рекла је.министарка здравља Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић и додала да је “победа болести могућа ако свако од нас зна податак да је свака осма жена потенцијални кандидат за разбољевање”.

Национални директор продаје компаније Авон за Србију и Црну Гору Весна Ковљеновић  је овом приликом поручила да треба стати на пут црној статистици и подсетила да је шетња само још један корак у борби против рака дојке. “Не дозволите да вам друге ствари буду прече од вашег здравља. Постоји милион разлога да закажете преглед сада”, додала је Ковљеновић.

 “Не смемо дозволити да имамо мамографе, а да они не раде због пропуста у организацији или недостатка кадра, нити да ова тема зависи само од тога да ли ће неко сам проценити да оде код лекара на превентивни преглед. Превентивни прегледи од 45 године морају бити обавезни”, закључио је председник управног одбора Фонда Б92 Веран Матић.

Шетњи су присуствовале и победнице над раком дојке, које су том приликом говориле о својим искуствима и изазовима са којима су се суочавале при борби против опаке болести. Поред њих, међу окупљанима су се могли видети амерички амбасадор Мајкл Кирби са супругом, министарка енергетике Зорана Михајловић, чланови спортског клуба Вукови, глумци, певачи и новинари, Манифестацију су својим наступима улепшали Владо Георгијев и хор Вива вокс.

Учесници шетње могли су на специјално дизајнираном зиду на Тргу Републике да напишу своје разлоге зашто им је потребно да битне жене из њиховог окружења што дуже буду део њиховог живота.

Сав приход од донација и продаје мајица упућен је Националној асоцијацији лечених од рака (НАЛОР), која окупља 13 организација из читаве Србије које се баве превенцијом, едукацијом и подршком леченима од рака.

© Žurnalist. All rights reserved.

Top Desktop version